Actueel

Actueel

mededeling 10 oktober 2018

I.v.m. de  grote toeloop van nieuwe patienten moet ik helaas vanaf vandaag 10 oktober 2018 voorlopig een patienten stop inlassen.

Ik verwijs u graag door naar geregistreerde osteopaat collega's(NOF of NRO) in de periferie(= Made, Etten leur, Breda)

 

 

 

De praktijk is de maandag en dinsdag van carnaval 2018 gesloten 

 

de praktijk is i.v.m. een studiebijeenkomst in Londen gesloten van vrijdag 26 jan t/m dinsdag 30 januari 2018

 

oktober 2017
de praktijk is  van 6 t/m 9 oktober gesloten i.v.m.een internationaal osteopaten congres dat ik  bijwoon en waarbij ik een van de sprekers ben. U kunt uw berichten inspreken op het antwoord apparaat van de praktijk en/of via What's app een bericht sturen.

juli 2017

Sinds 3 jaar ben ik als osteopaat geschoold en gecertificeerd als FDM therapeut.
Omdat de resultaten van de FDM therapie zo bijzonder zijn hier nogeens een uitleg

Inleiding
Fascial Distorsion Model, of kortweg FDM, is een behandel methode ontwikkeld door Osteopaat Stephen Typaldos. Hij ontwikkelde in de jaren 90 van de vorige eeuw een nieuwe revolutionaire behandelmethode voor problemen van het fasciaal systeem. Hij noemde dit het Fascial Distorsion Model of kortweg FDM. 

Deze methode is effectief bij  behandeling van verschillende traumata, zoals: spierverrekkingen, rupturen,  frozen shoulders, verstuikte enkels, shin splints, whiplash, hoofdpijn,  fasciitis plantaris of hielspoor, rugklachten, tendinitiden en dergelijke.

Theorie
De fascia is een 3-dimensionaal fijn vezelig netwerk dat de verbinding onderhoudt tussen alle cellen in het lichaam. Fascia omhult spieren, pezen, botten en gewrichten, maar ook de tastlichaampjes van het zenuwstelsel, de bloedvaten en het lymfatisch systeem. Fascia is ook een uitgebreide opslagplaats van vocht en speelt een belangrijke rol in de bevoorrading van de cellen. Verandering (distorsies) van de fascia kan verstorend werken op het vermogen van het lichaam om zichzelf gezond te houden

Fascia ligt in lagen in het lichaam. Als die lagen geïrriteerd, beschadigd of ontstoken raken, dan gaan deze lagen aan elkaar plakken, terwijl ze vrij langs elkaar horen te kunnen glijden. Hierdoor ontstaat een verlies van beweeglijkheid en functie. Het lichaam wordt dan kwetsbaarder voor het ontstaan van allerlei blessures.
De fysieke reactie op stress en trauma is samen te vatten als samentrekking, ineenkrimpen,  Deze reactie vindt zelfstandig plaats, dus onafhankelijk van een spiercontractie, wordt mede ondersteunt door een hormoon uit de bijnier.  Een voortdurende overbelasting door eenzijdige lichaamsbewegingen leidt tot verdikking(= natuurlijke reactie; sterker worden van het weefsel) van de fascieën, waardoor verlies aan elasticiteit, beweeglijkheid, verhoogde stijfheid en verhoogde irritatie tot pijn optreedt, die schijnbaar onverklaarbaar is. Fasciale verklevingen en/of een te hoge trekspanning leiden tot een verhoogde pijngevoeligheid, maar ook tot een verhoogde kans bij sporters op blessures.

Therapie
Doelstelling van de therapie is de normale beweeglijkheid van diverse fasciale lagen te herstellen. Hierdoor wordt de normale circulatie (aanvoer en afvoer) weer mogelijk gemaakt en wordt het herstel van de klachten per direct in gang gezet. Het rechtstreekse resultaat van de FDM therapie is, dat je al snel beleeft dat je klachten grotendeels of zelfs geheel verdwijnen. Dit is kenmerkend voor FDM. De resultaten van de behandelingen zijn objectief zichtbaar, duidelijk meetbaar en direct voelbaar voor de patiënt. Het is een heel effectieve en efficiënte behandeltechniek voor pijnbestrijding en dat niet alleen, doordat de fascies gemobiliseerd worden zouden sporters en topsporters veel sneller weer aan de slag kunnen. De sporters die ik de afgelopen jaren behandeld heb met FDM konden doorgaans weken eerder weer meedoen in de competitie.
Er is echter ook een nadeel; Osteopathie staat bekend om z'n zachte en pijnvrije behandeltechnieken. FDM is dit niet. De behandeling  zelf doet pijn, maar erna is de klacht  vaak een stuk minder pijnlijk en ben je meestal een stuk mobieler.

Sinds 1 januari 2017  is  vernieuwde webshop- www.bijzonderhandig.nl- online!